Recepty

Ochutnejte s námi špecle

Špecle s vejci

Rozškvaříme slaninu, přidáme chlazené špecle, rozklepneme vejce, osolíme, opepříme a promícháme. Jako přílohu podáváme špenát nebo jiný oblíbený salát.

Špecle s masem

Maso vhodné na minutky (vepřové, kuřecí) nakrájíme na nudličky a necháme v oleji odležet. Poté zprudka orestujeme, můžeme přidat nakrájenou slaninu a játra, dle chuti okořeníme (pepř, oregáno, chilli). Vmícháme nahrubo nakrájenou cibuli, červenou papriku, sekaný česnek a pórek, vše osolíme a přidáme lžíci rajského protlaku. Vsypeme špecle a prohřejeme.

Sladké špecle

Horké špecle sypeme mletým mákem s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přeléváme rozpuštěným máslem. Místo máku můžeme použít jemně osmaženou strouhanku, mleté ořechy nebo strouhaný perník

Špecle se sýrem

Horké špecle posypeme strouhaným sýrem (dle chuti a výběru) a zakapeme rajčatovým dipem.

Špecle s kyselým zelím

V hlubší pánvi rozškvaříme slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, opražíme, přidáme kysané zelí, bobkový list, podlejeme trochou vody a dusíme doměkka. Můžeme přidat kousky uzeného nebo pečeného masa, vmícháme špecle a vše prohřejeme.

Špecle s houbami

Na olivovém oleji krátce opečeme nasekaný česnek, přidáme pokrájené čerstvé houby (hřiby, hnědé žampiony, hlívu apod.) a vše restujeme dozlatova. Osolíme, opepříme, přidáme smetanu ke šlehání, přivedeme k varu a vaříme 3-4 minuty, až omáčka zhoustne. Vsypeme prohřáté špecle, zlehka promícháme, posypeme parmezánem a šalvějovými lístky, které jsme 1-2 minuty osmažili na olivovém oleji dokřupava.

Špecle s nivou

Osmahneme nakrájenou anglickou slaninu, zalijeme smetanou, přidáme rozdrobenou nivu a krátce povaříme. Vzniklou směsí poléváme prohřáté špecle.

Špecle s brynzou

Horké špecle přelijeme rozškvařenou uzenou slaninou a zlehka promícháme s rozdrobenou brynzou. Jednotlivé porce můžeme sypat sekaným koprem.

Smetanové špecle

Na másle Ghí osmahneme kuřecí prsa na nudličky, jeden nakrájený pórek, přidáme kari koření, velkou hrst čerstvých, nahrubo pokrájených žampionů, osolíme, opepříme a zalijeme šlehačkou. Dochutíme citronovou šťávou a vsypeme prohřáté špecle.

Zeleninové špecle

V pánvi VOK orestujeme svoji oblíbenou mraženou zeleninovou směs, přidáme špecle, sojovou omáčku nebo kousek másla.

Zápékané špecle s rajčaty

Osmahneme větší množství cibule, dáme do zapékací mísy, přidáme špecle, nakrájenou slaninu nebo klobásu, nadrobno nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Zalijeme rozšlehaným vejcem s mlékem a přikryté zapečeme. Před koncem můžeme posypat strouhaným sýrem.

Provensálské špecle

Kuřecí díly (nejlépe stehna) osolíme a opepříme. Na dno pekáče dáme trochu oleje, nakrájenou cibuli, nahrubo postrouhanou mrkev, celer, na to dáme kuře, trochu utřeného česneku, několik zrnek jalovce, dva bobkové listy a hustě posypeme provensálským kořením. V 0,5 dcl vody rozpustíme lžičku třtinového cukru, přidáme rajský protlak a vzniklou směsí vše zalijeme. V troubě upečeme doměkka. Podle potřeby podlijeme vodou. Jako přílohu podáváme teplé špecle.

Iva Musilová — Corado
Sobotín 202, 788 16 Petrov nad Desnou

info@specle.cz

Telefon (objednávky): 583 237 280
Telefon (rozvoz): 730 596 568

IČO: 47845449      DIČ: CZ6757310164